Kvalitetni prenosniki za vse priložnosti

Kako izbrati primeren prenosnik?

Prenosniki postajajo nujen pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi doma, saj uporabniku zagotavljajo številne prednosti. Prenosni računalniki so odlični zaradi svoje fleksibilnosti, saj ga lahko uporabljate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas pri roki. Poleg tega prenosni računalniki zaradi svoje tanjše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za svoje delovanje porabijo bistveno manj energije kot stacionarni računalniki. Prenosniki se med seboj razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju pravega prenosnega računalnika pozorno pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se morate, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega iskati primeren prenosnik, ki vam bo zagotovil optimalno zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Ugodni prenosniki visoke kakovosti

Prenosni računalniki se razvrščajo v raznovrstne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti, namembnosti, velikosti, ceni in številnih drugih karakteristikah. Glede na številčnost ponudbe boste z malo premišljenega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli poceni prenosne računalnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete visoko kvaliteto in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotovil nemoteno delo.

Prenosniki se med seboj razlikujejo po procesorjih in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter je prenosnik in koliko programov se lahko hkrati nemotenoizvaja. Delovni pomnilnik označujemo v GB in več RAM-a pomeni hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 2 GB pomnilnika naprej ter dvojedrni procesor s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri nakupu prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranite vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste izbirali primerenprenosni računalnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je optimalen tudi za ogled filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi boljšo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Še eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je pomembna predvsem v primerih, ko nameravate s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnika je odvisna od namembnosti prenosnega računalnika in njegove učinkovitosti. Zelo zmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosni računalniki tehtajo 1,3 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je najboljša izbira za vas klasičen vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta približno 2,5 kg.

Še zadnja izmed ključnih komponent, ki v prvi fazi vplivajo na vašo izbiro prenosnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kakršne so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh verzijah, kot integrirana grafika mobilne aplikacije ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in zmogljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnega ključno vlogo gotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za varčevanje baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklapljanje ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko občutno podaljšate delovanje baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklapljanje velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih uporabno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za povečanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Kadar prenosnega računalnika dalj časa ne uporabljate, je dobro, da baterijo napolnite do 70-odstotne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnim računalnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako poskrbeli za optimalne lastnosti in prenosnem računalniku zagotovili maksimalno življenjsko dobo.

<Domov